Veel van onze klanten hebben hout wat zij graag door ons afgevoerd zien worden in een houtcontainer. Dat is natuurlijk geen probleem en daar helpen wij u graag mee! Alleen maken wij als afvalverwerker onderscheid in het hout dat wij verzamelen in een houtcontainer. Dit heeft alles te maken met het hergebruiken van het hout als grondstof. In totaal maken wij onderscheid in drie soorten hout: Hout A, Hout B en Hout C. Wij geven u graag een korte uitleg hieronder!
Het hout wordt tijdens het recyclingproces geschikt gemaakt om weer als grondstof ingezet te kunnen worden. Op hoofdlijnen kan gesteld worden dat de recycling mogelijkheden voor Hout C beperkt zijn. Dit in tegenstelling tot Hout A en B dat als grondstof naar de spaanplaatindustrie kan of ingezet worden als brandstof in de energiecentrales. Wilt u meer weten? Neem contact met ons op!
Onbehandeld
Hout A – Onbehandeld hout
Hout A zien wij als onbehandeld hout. Hout A komt vaak vrij uit stedelijke- en bedrijfsmatige bouw en sloopwerkzaamheden, uit de verpakkingsindustrie maar ook uit de hout be- en verwerkende industrie. Deze houtsoort bestaat uit massief en onbehandeld hout, zoals pallets, balken en planken. In een Hout A container mag enkel massief onbehandeld hout.


Geverfd, gelakt of verlijmd hout
Hout B – Geverfd, gelakt of verlijmd hout
Ook hout B komt vrij uit stedelijke- en bedrijfsmatige bouw en sloopwerkzaamheden. Deze houtsoort bestaat uit bijvoorbeeld spaan- en vezelplaat, massief behandeld (geverfd of gecoat), hardhout (meranti, azobé, merbau) en bijvoorbeeld heipalen.
In deze container mogen geen restanten van organisch materiaal, niet zijnde massief hout, houtstof, laminaat, zachtboard, rotan, geplastificeerd hout en bamboe.
Geïmpregneerd hout
Hout C – Geïmpregneerd hout
Hout C is een laagwaardige houtsoort en bestaat uit alle hout, zijnde geheel of gedeeltelijk geïmpregneerd, gecreosoteerd en/of (verduurzaamd) zoals onder andere bielzen, meerpalen, boombalen, tuinhekken, en hout dat langere tijd in het water en/of de grond heeft gestaan. Ook geblakerd- en aangebrand hout valt onder deze houtsoort.


Missie en visie
Hergebruik is herbeleven
Spaanplaatproductie
Het hout wordt daarbij eerst gebroken in kleinere stukken en splinters. Vervuilingen die zich nog in het hout bevinden, zoals metalen, glas en plastics, worden eruit gehaald. Metalen voorwerpen als schroeven en spijkers worden met magneten verwijderd. Glas en plastics worden afgezeefd of verwijderd met behulp van windzifting.
Brandstof in energiecentrales
Zowel A- als B-hout worden ingezet in de energiecentrales, maar er zijn verschillende regels van op toepassing die betrekking hebben op de rookgassen van de energiecentrale. In de meeste gevallen wordt het hout verkleind. In sommige gevallen wordt houtpoeder geperst tot houtkorrels, waardoor transport en overslag gemakkelijker gaat en minder overlast geeft.
Samen met u zoeken wij naar een passende bedrijfsoplossing!
Onze experts kunnen samen met u een passende oplossing bedenken voor uw bedrijfsafval, plaagdiermanagement of wensen omtrent reiniging.