Goed nieuws: vanaf 1 januari 2022 gaat Netwerk NV van start met de inzameling van incontinentiemateriaal! Wij leggen graag aan u uit hoe wij aan de slag gaan! Het inzamelen van luiers en incontinentiemateriaal gaat namelijk net iets anders dan de reguliere afvalstromen zoals Restafval, Papier en GrondStoffenMix. Wilt u graag meer informatie over de mogelijkheden voor uw zorginstelling, kinderopvangcentra of verzorgingstehuis? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op!

Wat is incontinentiemateriaal?

Incontinentiemateriaal is simpelweg alles wat wordt gebruikt voor het opvangen en absorberen van urine en/of ontlasting wanneer dit ongewenst wordt verloren. Incontinentiemateriaal komt vaak vrij in zorginstellingen, ziekenhuis en kinderopvangcentra. Op dit moment wordt al het bedrijfsmatige incontinentiemateriaal nog bij het restafval gegooid. Door de komst van de luierrecycling is het vanaf 1 januari 2022 mogelijk om incontinentiemateriaal om te zetten naar herbruikbare producten. Waardoor ook deze afvalstroom steeds duurzamer wordt!

Hoe wordt incontinentiemateriaal ingezameld?

Al het incontinentiemateriaal met uitzondering van latex handschoenen, medicijnen, verpakkingen, stomazakjes en onderleggers worden ingezameld in speciale luierzakken. Deze luierzakken zijn in verschillende

maten beschikbaar en bestelt u via onze website. De luierzakken kunt u intern inzamelen door middel van speciale interne inzamelmiddelen. Netwerk NV kan u hierin adviseren, zo werken sommige zorginstellingen al met een Clappy om incontinentiemateriaal te verzamelen. Een Clappy is een verrijdbaar inzamelmiddel incl. voetpedaal. De Clappy zorgt ervoor dat de luierzak te allen tijde dicht gehouden wordt om stank overlast te verminderen.

Zoals eerder aangegeven worden de luierzakken gescheiden ingezameld. Hiervoor zijn speciale containers op de markt. Zo zijn er rolcontainers beschikbaar in de maten 3500 en 4400 liter en kunnen er vaste containers op uw locatie worden geplaatst.

Wat er gebeurt er met het ingezamelde incontinentiemateriaal?

Wanneer wij het incontinentiemateriaal bij u op locatie komen ophalen brengen wij het richting de luierrecyclingcentrale. Bij de centrale wordt het incontinentiemateriaal omgezet naar diverse stromen. Uit het gehele recycleproces van de luiers halen wij plastic-granulaat, papierpulp en slurry. Het plastic-granulaat wordt hergebruikt binnen de plasticindustrie die het weer omzet naar verpakkingsmateriaal voor medische artikelen. De papierpulp gaat naar de papierindustrie en de overgebleven slurry wordt omgezet naar kunstmest, biomassa, compost en zelfs naar groene stroom! Naast dat wij al het materiaal kunnen hergebruiken, brengen wij ook met deze manier van inzamelen de CO2-uitstoot naar beneden!

Komt er incontinentiemateriaal op uw locatie vrij? En ontvangt u graag meer informatie? Neem contact op met onze binnendienst via email: binnendienst@netwerknv.nl. Wij adviseren u graag op het gebied van (interne) afvalinzameling rondom incontinentiemateriaal.

 

Leave a Reply