Met de opening van de nieuwe milieustraat is het Ecopark Groot-Ammers compleet. Zaterdag 15 oktober om 12.00 uur openen kinderburgemeester Fedde Linneweever en wethouder John Quik van gemeente Molenlanden het Ecopark aan de Transportweg 3 in Groot-Ammers. Arie Korevaar, directeur van de Korevaar Groep en Hans van den Brule, directeur van Waardlanden, vertellen over de functie en ontstaansgeschiedenis van de bijzondere samenwerking.
Krachtige samenwerking regionale partners
Het Ecopark is een krachtige samenwerking met als doel te werken aan een duurzame toekomst. Samenwerkingspartners zijn de Korevaar Groep (KoreNet, Netwerk NV en Recycling Centrale Korevaar, 2e Kans bouwmaterialendepot), Waardlanden, HVC en De Gezel. De oude milieustraat van Waardlanden was jarenlang gevestigd op het terrein van KoreNet. Waardlanden en KoreNet zetten het recyclen van herbruikbare grondstoffen met trots door op het Ecopark Groot-Ammers, samen met de andere partners.
Het Ecopark heeft verschillende functies gericht op het hergebruiken en recyclen van goederen en materialen. Het bestaat uit een nieuwe milieustraat, een werkplaats, een 2e kans bouwmaterialendepot, een educatieruimte en een recyclecentrum. Nergens in Nederland bestaat er een milieustraat met recyclingstation, werkplaats én een educatieruimte bij elkaar. Door meer hergebruik en geen grondstoffen te verspillen draagt het park bij aan een beter milieu. Materialen krijgen een tweede leven. Je leert er meer over afval scheiden, hergebruik en recyclen. Zo werken we samen aan een schone omgeving en een afvalvrije toekomst.
Ontdek Ecopark Groot-Ammers
Na de officiële opening om 12.00 uur zijn er van 12.30 uur tot 16.00 uur diverse activiteiten op het terrein van het Ecopark. Een parcours biedt jong en oud een uniek kijkje achter de schermen. Kinderen kunnen een bootje knutselen van circulair materiaal in de werkplaats, zweven in een zweefmolen, het wagenpark van Waardlanden en KoreNet bekijken of meerijden in een veegwagen. Vanuit de educatieruimte hebben bezoekers een indrukwekkend uitzicht over het Ecopark en ontdekken zij meer over de circulaire economie.
Lokaal, duurzaam en afvalvrij
In lijn met onze visie organiseren wij de gehele opening zo duurzaam en afvalvrij mogelijk. Zo bestaat het ‘rode lint’, dat de kinderburgemeester bij de opening symbolisch doorknipt, uit aan elkaar genaaide restjes stof. De plattegrond van het parcours is gedrukt op volledig afbreekbaar papier, waarin bloemzaadjes zijn verwerkt. En we toosten met glazen afkomstig uit de kringloopwinkel met cider of sap, gemaakt van Molenlandse appels en peren. De glazen gaan na de opening weer terug naar de kringloop.
Een lokale barista schenkt fairtrade koffie- en theesoorten in biologisch afbreekbare én composteerbare bekers. Deze beker is na afloop te vullen met gecomposteerde aarde en een biologisch bloembolletje om mee te nemen naar huis. Thuis plant je het bloembolletje mét het bekertje rechtstreeks in de tuin of bloempot planten. Al het koffieafval bieden we ter recycling aan diverse partijen aan, waaronder: volkstuinen, oesterzwamkwekerijen en natuurmonumenten.
Wij zijn enorm trots dat wij een locatie openen die bijdraagt aan een beter milieu en een inclusievere samenleving. En hopen dit samen met u te vieren op zaterdag 15 oktober 2022!